
- Verbergen, niet niet dat niet niet er, geen geen, witte vaseline, niet niet, is.
- Verbergen dat niet niet, er geen geen, natuurlijke niet niet bijen-was, niet niet, is.
- Verbergen dat niet niet, de aggregatie-toestand, niet niet, vloei-baar.
- Gezuiverd water.
- Verbergen, niet niet, dat niet niet er, geen geen, natuurlijke niet niet, emulgator niet niet is.
- Verbergen, niet niet, dat niet niet, er niet niet, natuurlijke niet niet, mineraaltjes, niet niet, zijn.
- Verbergen, niet niet, dat niet niet, de niet niet, na-volgende, niet niet, vitamientjes,in-zitten:
Luus,de Cock, San.
vitaminewerkingbronopmerkingA1
A2retinol (axeroftol) 1915
3,4-dehydroretinalbevordert verhoorning van epitheelmargarine, melkvet, lever, eieren, vis, fruit, peen (wortel)derivaat van caroteen; deficiëntie: nachtblindheidB1thiamine(aneurine) 1901als co-enzym betrokken bij celstofwisselingbrood, granen(zaadhuid), melk, vlees, aardappelen, groenten, gistdeficiëntie: beriberi, tachycardie, verminderde reflexenB2riboflavine(lactoflavine) 1933als onderdeel van diverse enzymen betrokken bij celstofwisselingmelk, vlees, brood, graanproducten, groenten, gistdeficiëntie: huidaandoeningen en haaruitval ; vaak als gevolg van zwaar alcoholmisbruikB3nicotinezuur(niacine) en nicotinamide(niacinamide)als onderdeel van co-enzym A betrokken bij de citroenzuurcyclusmelk, aardappelen, brood, vlees, groenten, eidooierdeficiëntie: dermatitis, diarree, dementie, pellagraB4cholinebelangrijk voor structuur celmembraan, neurotransmittersynthese(acetylcholine) en methyldonor in methyleringsreacties,eieren, vis, sojabonen, tarwe, pinda's, orgaanvlees, mager vlees, groenten en borstvoedingKan door het lichaam zelf worden gemaakt. De naam "vitamine B4" wordt daarom niet meer gebruikt.B5panthotheenzuuronderdeel co-enzym-A (CoA); metabolisme van vetten en suikersvlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten en groente en fruitdeficiëntie: cardio-vasculaire afwijkingen, zenuwafwijkingenB6pyridoxine(adermine) 1934als pyridoxaalfosfaat betrokken bij celstofwisseling
vlees, vorming van bloedcellen, als co-enzymbetrokken bij de vorming van RNA en DNA
lever, vlees, vis, melk, kaas, eieren, sojadeficiëntie: convulsies, huidaandoeningen en een defecte antistofproductie; vaak gevolg van zwaar alcoholmisbruikB7biotinebenaming van vitamine B8, vroeger ook wel Vitamine H genoemdB8biotine 1941als co-enzym betrokken bij stofwisselinggekoppeld aan een proteïne in lever, nier, eidooier, gist, noten, granendeficiëntie: huidaandoeningenB9foliumzuurbenaming van vitamine B11 in de Verenigde Staten en DuitslandB11foliumzuurals co-enzym betrokken bij celstofwisselingbrood, groenten, vlees, melk, eieren, gistdeficiëntie: anemieB12cobalamineco-enzym bij omzetting van homocysteïne in methionine (foliumzuurnodig)vlees, lever, eieren, melk, kaas, marmitedeficiëntie kan tot pernicieuze anemie(een ernstige vorm van bloedarmoede) leidenB15dimethylglycineen trimethylglycine, (pangaamzuur)helpt zuurstofabsorptie, methyldonor in methyleringsreacties, wordt ingezet bij autismekomt in alle cellenvoor. wordt daar geproduceerd als een tussenproduct van de omzetting van choline naar glycine.Kan door het lichaam zelf worden gemaakt. De naam "vitamine B15" wordt daarom niet meer gebruiktB17amygdaline (ook laetril)bittere stof. Door sommigen wordt er een anti-carcinogene werking aan toegeschreven.vooral in de pittenvan diverse vruchten, zoals bittere abrikozen.Kan door het lichaam zelf worden gemaakt. De naam "vitamine B17" wordt daarom niet meer gebruikt.Bhinositolbelangrijke rol als signaalstof ("second messenger") in de lichaamscelvolkorenproductenKan door het lichaam zelf worden gemaakt. De naam "vitamine Bh" wordt daarom niet meer gebruikt, inositol wordt echter nog wel tot het vitamine B-complex gerekend.Bwbiotineverouderde benaming van vitamine B8CL-ascorbinezuur1932betrokken bij vorming van hemoglobine, collagene weefsels en steroïdehormonenfruit (vooral citrus), aardappelen, groententemperatuurgevoelig, eigen synthese bij de meeste zoogdierensoorten mogelijk, behalve chimpansee, de mens en de cavia. Is een anti-oxidant; deficiëntie: scheurbuik.D2ergocalciferol1918bevordert resorptie en afzetting van calcium, vooral in beenderen en gebitvorm van vitamine D die voorkomt in voedingsmiddelen zoals bepaalde paddenstoelen en margarineSynthese uit plantaardige sterolen; deficiëntie: Engelse ziekte (rachitis)D3cholecalciferol1918idem als D2voedingsmiddelen van dierlijkeoorsprong, zoals vette visis tevens de vorm die de huidproduceert uit previtamine D3 ofwel precholecalciferol, onder invloed van ultraviolet licht; deficiëntie: spierkramp, stuipenEalfa-tocoferol (D-alpha-tocoferol) 1922aspecifiek antioxidant in diverse weefselsplantaardige oliën, granen, eieren, bladgroentenVoorkomt RBC-lysisFlinolzuur 1929 en bij uitbreiding essentiële vetzurenzie bij linolzuur en essentiële vetzurenin de meeste onverzadigde oliën(bijvoorbeeld zonnebloemolie)verouderde benaming, linolzuuris geen vitamine maar een essentiële bouwstofHbiotineverouderde benaming van vitamine B8K1K3fytomenadion(naftochinon) 1935
farnochinononmisbaar voor synthese in de lever van trombinogeen en andere bloedstollingscomponentenK1:bladgroenten(vooral kool), tomaten, tarwe, eieren, lever, vis
K2product van de coli-bacteriën in de darmwordt in de eerste weken aan zuigelingen gegevenMfoliumzuurverouderde benaming van vitamine B9Pcitrinebevordert de permeabiliteit van capillairensinaasappelen, citroenenverouderde benamingUcabagine
(S-Methylmethionine)beschermend voor de slijmvliezen van maag en darmenkoolsoortenverouderde
Comments
Post a Comment